TOYOTA GAZOO Racing najavljuje 2020 Dakar Rally tim

TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing najavila je danas all-star postavu za Rak Dakar koji bi trebalo da se po prvi put održi u Saudijskoj Arabiji, u januaru 2020. Radni tim sadrži četiri posade koje čine Nasser Al-Attiyah i navigator Mathieu Baumel; Giniel de Villiers i navigator Alex Haro; Bernhard Ten Brinke i navigator Tom Colsoul; i Fernando Alonso i navigator Marc Coma.


TOYOTA GAZOO Racing najavila je danas all-star postavu za Rak Dakar koji bi trebalo da se po prvi put održi u Saudijskoj Arabiji, u januaru 2020. Radni tim sadrži četiri posade koje čine Nasser Al-Attiyah i navigator Mathieu Baumel; Giniel de Villiers i navigator Alex Haro; Bernhard Ten Brinke i navigator Tom Colsoul; i Fernando Alonso i navigator Marc Coma.

Tim se takmiči na reliju Dakar od 2012. godine i kao TOYOTA GAZOO Racing South Africa ostvario je Toyotu prvu ukupnu pobedu ranije ove godine sa Nasserom i Mathieuom. Od svog prvog ulaska u Dakar Reli, tim je zabeležio najbolje ukupne rezultate: 3. (2012.), 2. (2013.), 4. (2014.), 2. (2015.), 3. (2016.), 5. (2017.) i 2. (2018.).

Za predstojeće izdanje legendarnog relija, TOYOTA GAZOO Racing će izabrati kombinaciju iskusnih specijalista za rally-raide, zajedno sa relativno novim licima u disciplini. Nasser i Mathieu će nastojati da odbrane titulu Dakar Relija kako bi povećalu svoju impresivnu listu ostvarenja, uključujući višestruke FIA Svetske kupove za pobede na Cross Country Rally i Dakar Rally. Giniel je još jedan iskusni učesnik sa pobedom Reliju Dakar 2009. godine i četiri krune sa Relija Maroka, od koji je poslednja osvojena ranije ovog meseca sa svojim novim navigatorom Alexom.

 

 


Bernhard, takođe bivši pobednik u Maroku, ponovo se ujedinjuje sa Tomom, koji ima dugu tradiciju u reliju i godinama se takmiči u različitim disciplinama sa više uspeha u kategoriji kamiona.

Fernando, dvostruki pobednik 24 sata Le Mana, aktuelni šampion FIA Svetskog prvenstva u izdržljivosti sa TOYOTA GAZOO Racing, dvostruki svetski prvak Formule 1 i pobednik 24 sata Daytone, voziće u četvrtom ulasku TOYOTA GAZOO Racing-a u Dakar Reliju 2020. godine, kao deo njegove ambicije da isproba različite moto sportove i postane još potpuniji vozač trka.

Uz njega će sedeti na sedištu za navigaciju Marc, još jedna španska legenda moto-sporta sa šest FIM Svetskih prvenstava i pet pobeda Dakar Reliju-a u kategoriji motora. Španski super-duo, obojica prelazeći u različite oblike moto sporta, naporno su radili od avgusta, trenirajući u nekim od najsurovijih uslova i na terenima širom Evrope, Afrike i Bliskog Istoka. Do sada su Fernando i Marc više nego udvostručili planiranu kilometražu za trening, što predstavlja nepogrešiv signal odlučnosti dvojca da osvoje jedan od najtežih događaja u moto sportu.

 

 


Sve četiri posade takmičiće se u najnovijoj verziji Toyota Hilux-a, dokazanog na rally-raid-u, napravljenog i razvijenog u Južnoj Africi. Reli Dakar 2018. predstavio je potpuno novi Hilux koji je Glyn Hall, direktor tima opisao kao tehnološki skok napred, i dokazao se od početka vožnje s drugim i trećim mestom na svom debiju na Dakar Rreliju pre nego što je osvojio ovaj događaj godinu dana kasnije. Prateći filozofiju TOYOTA GAZOO Racinga o „pravljenju sve boljih automobila“, tim je nastavio da usavršava i Hilux, a najnovija verzija će biti na čelu kampanje Dakar Relija.

 

 


Hilux odlikuju nezavisna vešanja, motor na sredini i pogon na sva četiri točka, a 5-litarski V8 motor sa prirodnim aspiracijom nalazi se iza prednjih točkova.

Reli Dakar 2020. biće održan isključivo u Saudijskoj Arabiji, a miting će početi 5. januara 2020. u zapadnom gradu Džedi. Put će krenuti prema severu, pre nego što skrene na jugoistok do glavnog grada Rijada, gde će posade uživati u tradicionalnom danu odmora. Druga polovina relija Dakar 2020. godine prolazi kroz Rub 'al Khali, poznat i kao "Prazan četvrt", najveću neprekidnu peščanu pustinju na svetu, pre nego što je završio u gradu Al-Qiddiya 17. januara.