Toyota Yaris WRC “čisti” podijum u Nemačkoj

TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team je ostvario istorijsko “zatvaranje” podijuma na Rallye Deutschland.


Ott Tänak ostvario je pobedu povećavši svoje vođstvo u šampionatu vozačka na 33 boda, a na podijumu su mu se pridružile timske kolege Kris Meeke i Jari-Matti Latvala. Rezultat - prvi put u četiri godine da je jedan proizvođač zauzeo sve podijume u WRC kolu - doveo je tim na osam bodova prednosti u šampionatu proizvođača.

Tänak je vodio na reliju gotovo od početka do kraja, budući da su on i suvozač Martin Järveoja postigli svoju treću pobedu u isto toliko godina na zahtevnom nemačkom asfaltnom događaju. Nakon intenzivne borbe, napravili su distancu na strašnoj pozornici Panzerplatte u subotu popodne, kada su se Meeke i Latvala pomerili na pozicije koje donose podijum.

Poslednjeg dana su tri ekipe su zadržale svoje pozicije, a Tänak je na kraju pobedio za 20,8 sekundi i time ostvario svoj peti trijumf u godini. Za Meekea i suvozača Seba Marshalla, drugo mesto predstavlja njihov prvi podijum za Toyotu, dok je treće mesto Latvala i Miikka Anttila snažna repriza njihovog rezultata u prošlom kolu u Finskoj. Sveukupno, to je bio savršen rezultat na domaćem događaju Toyota Motorsport GmbH, sa sedištem u blizini Kelna i zaduženog za razvoj motora Toyota Yaris WRC.

Vozač programa TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Takamoto Katsuta stigao je do kraja svog prvog događaja na najvišem nivou WRC-a, na pristojnom 10. mestu, vozeći Toyota Yaris WRC koja je imala poseban ulaz.


 


Citati: Akio Toyoda (predsednik tima)
"Svih šest vozača i suvozača TOYOTA GAZOO Racing WRT stajalo je na podijumu na Reliju Nemačke. Bio je to sjajan prizor! Voleo bih da stojim pored tebe na podijumu natopljen šampanjcem. Ali danas se osećam odlično! A Takamoto Katsuta završio je svoj prvi WRC događaj sa Yarisom. To je takođe bilo nešto što sam želeo da vidim. Prizor koji istinski želim da vidim je on kako stoji na podijumu. Ali danas se osećam odlično! Veliko hvala vozačima, suvozačima, Tommij-u, članovima tima i svim navijačima koji su zadovoljni ovim rezultatom.

Ott i Martin, hvala vam puno na dve uzastopne pobede i na vašoj pobedi u Nemačkoj, domu Yaris WRC motora. Kris i Jari-Matti neprestano su u intervjuima govorili: „Voziću se za tim! Voziću i osvojiću bodove za šampionat proizvođača!” Normalno je da vozač želi da vozi brže od bilo koga drugog. Zaista im se zahvaljujem što su kontrolisali taj osećaja i vozili za tim.

To je stvarno dobar tim. Hajde da nastavimo da se borimo na preostala četiri događaja ove sezone sa ovom ekipom! I hajde da damo sve od sebe da navijačima pružimo najbolje prizore! Za sve navijače - želim vašu stalnu podršku za TOYOTA GAZOO Racing WRT."

Citati: Tommi Mäkinen (direktor tima)
"Neverovatno je imati tri naša automobila na prve tri pozicije. Već smo nekoliko puta imali mogućnost da postignemo to i sada smo to konačno uspeli. Danas je vrlo uzbudljiv dan. Naš automobil je ovde očigledno bio veoma jak, ali ovog vikenda imali smo i najjače vozače, koji su pokazali kako to ostvariti u najizazovnijim asfaltnim uslovima koje imamo. Naša testirana kilometraža je vrlo ograničena na asfaltu a ipak smo uspeli da ostvarimo ovakav rezultat. To govori puno o našem timskom radu i o tome kako dobro svi rade zajedno. Danas moram biti ponosan na sve."


 


Ott Tänak (Vozač automobila 8)
"Ovo je neverovatan rezultat za tim. Siguran sam da će večeras biti velikog slavlja, a isto tako i sutra idemo da posetimo tim u TMG, ovde u Nemačkoj. Još su nam preostala četiri kruga i potrebno je da ostanemo usresređeni i da damo svoj maksimum. Šampionat je i dalje neizvestan, a videli smo ovog vikenda da ništa ne ide lako. Nismo uvek bili najbrži, ali bili smo konstantniji i na kraju smo uspeli da dođemo do pobede. Glavni posao je obavljen juče, a danas je samo trebalo da ostvarimo 1-2-3."

Jari-Matti Latvala (Vozač automobila 10)
"Ako završite 1-2-3, ne možete da tražite vise od toga. Ovo je najsavršeniji od svih savršenih rezultat. Imali smo zaista lep vikend bez ikakvih problema, a automobil je funkcionisao savršeno. I iako je bilo nekih delova koje mi nisu išle dobro, uspeo sam da se vratim na sledećoj. Jutros sam bio malo previše oprezan na prvom delu, ali shvatio sam da moram malo više da napadnem i nakon toga je bilo u redu. Nakon Finske, sjajan je osećaj opet biti na podijumu.

Kris Meeke (Vozač automobila 5)
"Oduševljen sam. Već sam ove godine mogao da imam četiri ili pet, možda i šest podijuma, a zbog različitih problema i sopstvenih grešaka, nikad nismo uspeli. Biti na podijumu i doneti veliki broj poena Toyoti savršenim rezultatom, 1-2-3, biti deo ovog vikenda je nešto posebno. Stvarno je važno uzeti maksimalne bodove za proizvođače. Osećao sam se dobro u Yarisu tokom celog vikenda, to mi je pružilo veliko samopouzdanje i definitivno sam uspeo voziti velikom brzinom i da budem siguran.


 


KONAČNI PLASMAN, RALLYE DEUTSCHLAND

1 Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h15m29.8s
2 Kris Meeke / Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) + 20.8s
3 Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) + 36.0s
4 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) + 58.5s 5 Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1m16.6s 6 Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1m46.2s
7 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) + 1m56.3s
8 Esapekka Lappi / Janne Ferm (Citroën C3 WRC) + 2m02.2s
9 Gus Greensmith / Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) + 6m22.2s 10 Takamoto Katsuta / Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) + 8m19.2s

Šta je sledeće?
Rally Turkey (12.-15. septembra) vratio se u WRC 2018. godine na novoj lokaciji oko Marmarisa na obali Sredozemlja. Stenoviti šljunkoviti putevi i visoke temperature čine ga napornim događajem.