Pobeda TOYOTA GAZOO Racing na reliju Maroka 2019

TOYOTA ФИНАНС

Južnoafrikanac Giniel de Villiers i navigator Alex Haro iz TOYOTA GAZOO Racing pobedili su na Reliju Maroka 2019 u svojoj Toyota Hilux. Par je ostvario pobedu u teškom petodnevnom reli-jurnjavom po raznovrsnim i zahtevnim terenima nakon što je preuzeo vodstvo na pretposlednjoj etapi. Posada se dokopala etapnu pobede na poslednjem etapi događaja za ukupnu pobedu.


Bila je to pobeda sa pomešanim osećanjima za tim s obzirom da su se aktuelni prvaci u reliju Dakar, Nasser Al Attiyah i navigator Mathieu Baumel povukli iz relija Maroko, nakon što su oštetili ručicu senzora nakon udara stene na fazu 4. Sa senzorom radilice izvan mreže, motor sistem upravljanja nije bio u mogućnosti da održava motor u radu, pa je par je bio prisiljen da se povuče uprkos tome što je vodio sa više od 17 minuta.

U svom prvom međunarodnom takmičenju u reliju, Fernando Alonso i navigator, Marc Coma, uspešno su završili događaj od pet etapa, stekavši iskustvo kao deo intenzivnog programa treninga uoči ulaska u Dakar 2020. godine. Španski dvojac ranije je učestvovao u etapi lokalne južnoafričke serije za cross-country prošlog meseca, ali Rally of Maroko pružio im je prvu priliku da odmere svoju brzinu u odnosu na neke od najbržih rally raid posada na svetu.

Fernando i Marc su se od početka suočavali sa raznim izazovima, morali su krče svoj put kroz prašinu koju su podigli drugi takmičari startujući sa 15. pozicije. Tokom 204 kilometra Etape 1, posada je doživela pucanje tri gume na stenovitom terenu. Sa samo dve rezervne , izgubili su nekih 40 minuta čekajući da sledeća Toyotin posada zastane kako bi im pozajmila rezervni točak. Posada Overdrive Racing-a Viktor Khoroshavtsev i navigator Anton Nikolaev ljubazno su pomogli novopridošlicama na relly raid reliju i omogućili Fernandu i Marcu da završe etapu na 21. mestu.

 

 


Etapa 2 dovela je takmičare u Merzouga dine na rubu pustinje Sahara sa 386 kilometara stenovitih staza i peščanih dina. Fernando i Marc završili su čistu trku uprkos tome što su prašinu pratili kako bi se par pomerio do 10. najbržeg, što im je povećalo prašinu za sledeću etapu.

Potpuno novi pristup mapi predstavljen na etapi 3 od 363 kilometra gde su posade samo pet minuta pre početka etape dobile uputstva za navigaciju. Posade TOYOTA GAZOO Racing Bernhard Ten Brinke i navigator Tom Colsoul, Fernando i Marc upali su u istu jamu koja nije bila označena na mapi. Oba automobila pretrpela su oštećenja vešanja i morali su da se vrate preko noći u kamp kako bi se izvršile popravke i kako bi mogli da nastave trku sa vremenskim kaznama.

Još pucanja guma za Fernanda i Marca na 311 kilometru etape 4, koja je opet zadržala koncept „slepog“ puta, sa nedostatkom rezervnih delova. Kad je posada stigla do pogođenih Nassera i Mathieua, zaustavivši se u pokušaju da pomognu svom timskom kolegi, brzo misleći Marc je uzeo Nasserove rezervne točkove kad je postalo očigledno da katarska rally legenda ne može ići dalje. U sredu su na završnoj etapi takmičari vozili 168 kilometara od Erfouda do Fesa, prelazeći stenovite staze i strmi, vijugavi uspon kroz planine Atlas.

 


Sa Ginielom i Aleksom ispred, Fernando i Marc su završili još jednu čistu fazu i postavili osmo vreme dana, završivši na 26. mestu, ukupno jedno mesto iza Bernharda i Toma, koji su postavili drugo najbrže vreme na završnoj etapi.

24. oktobra, TOYOTA GAZOO Racing objaviće ulazak svog tima u Dakar Rally 2020. na konferenciji za novinare koja će biti održana u Kongresnom centru PortAventura u Taragoni, Španija. Rezultati 2019 Rally Maroka:

1.Br. 307 (Giniel de Villiers/Alex Haro)
25.Br. 304 (Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul)
26. Br. 314 (Fernando Alonso/Marc Coma)

Glyn Hall, direktor tima:

„Zaista sam sretan što je Giniel četvrti put pobedio na reliju Maroka. To je zaista dobro za njega i naš TOYOTA GAZOO Racing tim u celini. To je ujedno i prva pobeda za Giniela u tandemu sa Alexom, što nam govori da njih dvojica odlično sarađuju u Hiluxu. Ceo tim je došao u završnu etapu razočaran onim što se juče dogodilo Nasseru, ali iz Maroka odlazimo zadovoljni i u dobrom raspoloženju. Problem zbog kojeg je Nasser stao bio je mali. Nastavićemo istragu i obezbediti da se više ne ponovi.
Sa drugim najbržim vremenom u poslednjoj etapi, Bernhard i Tom pokazali su za šta su sposobni. Za Fernanda smo znali da će biti to strma kriva učenja. Da imamo više vremena, više bih voleo da on vozi više lokalnih trka u Južnoj Africi pre nego što se upusti u nešto tako zahtevno kao što je Reli Maroka. Ruta je izuzetno teška, a mapa nije uvek bila precizna. Uprkos problemima sa kojima se suočio, znam da je ovde stekao mnogo neprocenjivog iskustva.
Možda to još nije osetio, ali sa donošenjem odluke o Dakaru definitivno će biti u prilici da iskoristi prednosti svega što je doživeo u Maroku.

 

 


Giniel de Villiers (br. 307):
“Ovo je neverovatno iskustvo! Pobedio sam na Reliju Maroka tri puta ranije, ali od tada je prošlo dosta vremena. Zaista je sjajno pobediti u ovakvo izazovnom događaju. Traje samo pet dana, ali etape su zaista teške. U drugom delu relija videli smo kako se brzo stvari mogu promeniti. Veliko hvala timu koji je ovde obavljao neverovatan posao tokom testa i tokom relija. Alex je obavio sjajan posao u Hiluxu i sjajno je pobediti na našem prvom reliju zajedno. “

Bernhard Ten Brinke (br. 304):
“Bio je ovo zaista težak reli, ali Toyota je pobedila u Maroku, tako da sam veoma srećan zbog celog tima i zbog Giniel. Rally je za nas završen na Etapi 3 kada nam je automobil oštećen i morali smo da se vratimo u kamp zbog popravke. Ali zadovoljan sam našim nastupom na poslednjoj etapi, u kojoj smo bili drugi odmah iza Giniela. Zahvaljujem se svim našim mehaničarima i inženjerima što su nam omogućili da nastavimo. "

 

 


Fernando Alonso (br. 314):
"Definitivno sam nosim puno pozitivnih stvari sa Reli Maroka. Bila su ovo naporne dve nedelje testiranja i zatim, za moje prvo međunarodno rally raid takmičenje, direktno u jednu od najtežih trka u kalendaru. Stvarno sam srećan što sam prešao prošao kroz liniju cilja i bilo je pravo otkrovenje videti koliko je zahtevno za sve u timu, za automobile i posade. Imali smo uspone i padove u samoj vožnji, ali mislim da smo demonstrirali svoj potencijal u Hiluxu. Ono što je najvažnije, učim iz svih problema sa kojima smo se susretali tokom relija. Želim da čestitam Ginielu, Alexu i TOYOTA GAZOO Racing timu na pobedi. Giniel je bila moja najveća pomoć, mentorišući me tokom mojih treninga u Namibiji i Južnoj Africi tokom poslednjih nekoliko meseci.“